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SUMMARY 
 

Synopsis of Bill  
 
House Bill 192 amends the Charter Schools Act to require a conversion charter school to give 
enrollment preference to students residing within the conversion charter school’s school district-
designated attendance zone in years following the initial conversion year.    
FISCAL IMPLICATIONS  
 
House Bill 192 contains no appropriation and has no fiscal implications. 
 
SIGNIFICANT ISSUES 
 
The PED states: 
 

Both federal and state law allow schools that are converting from a regular public school 
to a charter school to give enrollment preference to students already enrolled in the 
regular public school at the time of the initial conversion.  However, such an enrollment 
preference is not permitted for subsequent enrollment periods.   
 
The proposed HB192 amendment would jeopardize Charter School Program (CSP) 
funding because a charter school that exempts students who live within the school’s 
district-designated attendance area does not qualify as a charter school for purposes of the 
federal Charter Schools Program (CSP). 
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In May 2010, the U.S. Dept. of Education addressed this issue in its Frequently Asked 
Questions (www2.ed.gov/programs/charter/faqs.doc) regarding federal grant funds for 
charter schools as follows:  
 

“A school that exempts students who live in the local attendance area from its 
lottery would not qualify as a charter school for purposes of the CSP or meeting 
the Absolute Priority.  … in order to qualify as a “charter school” for purposes of 
the CSP and meeting the Absolute Priority, a charter school must meet all of the 
elements of the definition of a charter school as set forth in section 5210(1) of the 
ESEA.”  Under that section, a charter school that is oversubscribed must admit 
students on the basis of a lottery and must include in that lottery all eligible 
applicants for admission.  The Department has issued nonregulatory guidance 
stating that only students who are deemed to have been admitted to the charter 
school already and, therefore, do not need to re-apply may be exempted from the 
lottery (Charter Schools Program Non-Regulatory Guidance:  
http://www2.ed.gov/policy/elsec/guid/cspguidance03.pdf).  The categories of 
students deemed to have been admitted to the charter school consist of the 
following:  (a) students who are enrolled in a public school at the time it is 
converted into a public charter school; (b) siblings of students already admitted to 
or attending the same charter school; (c) children of a charter school's founders 
(so long as the total number of students allowed under this exemption constitutes 
only a small percentage of the school's total enrollment); and (d) children of 
employees in a work-site charter school (so long as the total number of students 
allowed under this exemption constitutes only a small percentage of the school's 
total enrollment).   
 
Because the Department does not interpret the CSP authorizing statute as 
allowing an exemption from the lottery for students living in a specific attendance 
area, a school that exempts such students from its lottery would not qualify as a 
charter school for purposes of the CSP or meeting the Absolute Priority. 

 
OTHER SUBSTANTIVE ISSUES 
 
The PED notes that current state law exempts charter schools from enrollment attendance areas 
and establishes a lottery for admission if the total number of applicants exceeds the number of 
spaces available.  [Section 22-8B-4.1 NMSA 1978 and Section 22-1-4(E) NMSA 1978].  
Requiring a charter school to abide by a district-designated attendance zone for purposes of 
granting enrollment preference would conflict with provisions of current statute.  
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